Alla barn ska ha nära till en bra skola!

Alla barn ska ha nära till en bra skola!

429

Det som nu utspelar sig kring Fridhemsskolan gör mig både bestört och djupt imponerad. Det gör mig förfärad att skolan läggs ner, sättet det sker och på det sätt det drabbar barnen och deras föräldrar. Samtidigt är jag oerhört imponerad av kraften i föräldrarnas engagemang. Föräldrar som förutom att ta sitt ansvar som föräldrar också gör politikerna, tjänstemännens och journalisternas jobb för att rädda skolan.

Föräldrarna och barnen på Fridhemsskolan vill ha sin skola kvar. De vill ha en bra skola nära där de bor. Och det är de inte ensamma om. Föräldrar vill kunna välja skola, och man vill kunna välja en bra skola nära där man bor. Det är bra för barnen, gör livet lättare och det är bra för sammanhållningen i stadsdelen.

Det är inte genom att lägga ner skolor eller försaka dem som man bygger en bra stad, med levande stadsdelar. Det gäller Hagalund. Det gäller Bagartorp. Och det gäller i högst grad Bergshamra, där jag bor och mina barn går i skolan. Bergshamra är ett område med bra sammanhållning, mycket engagemang och där skolan spelar en central roll. För mig vore ett Bergshamra utan skola en katastrof. Det skulle rasera den sammanhållning och det engagemang som gör Bergshamra till en bra stadsdel att leva i.

Tyvärr upplever inte vi föräldrar med barn i skolan att stadens ledande politiker satsar på den. Nästan varje dag träffar jag föräldrar som undrar varför (m)ajoriteten inte vill något med skolan, varför de inte satsar.

Det är inte en känsla tagen ur luften, utan en insikt efter möten med stadens ledande politiker.

–          När föräldrar och barn tyckte att två gungor inte räcker på en skolgård för över 100 elever, tyckte (m)ajoritetens politiker att skolgården inte var något att satsa på (efter världens föräldrakampanj bytte de ledande politikerna linje, som tur var.)

–           När barn och föräldrar tycker att det är för lite personal på fritids, säger ansvarig politiker att det tvärtom var för många tidigare.

–          När föräldrar säger att det inte är rimligt att pengar som ska användas till våra barns skolgång används till lokaler skolan inte behöver, men tvingas hyra, sker ingen förändring.

–          När föräldrar undrar varför ansvariga politiker inte vill något svarar (m)ajoriteten med en sparplan på flera miljoner.

Det är inte genom att lägga ner Fridhemsskolan vi bygger ett Hagalund för framtiden. Det är inte genom att försaka stadsdelarnas skolor vi bygger en levande stad. Mandatperioden 2010-2014 känns tyvärr som fyra förlorade år för barnen.

En bra skola nära där barnen bor. Är det för mycket begärt?

Tobias Östberg

Solnaförälder och medlem i Miljöparitet i Solna